4 tools die je helpen gefocust te blijven

6.png

Deze blogpost verscheen eerder op Regelhelden.

Na het ontbijt even gauw je social media checken voordat je aan de slag gaat. Maar voor je het weet ben je een uur verder en heb je nog niks nuttigs gedaan. Herkenbaar? Hieronder vind je 4 tools die je helpen om gefocust te blijven.

1. StayFocusd

Met de Chrome-extensie StayFocusd kun je instellen hoeveel tijd je per dag mag doorbrengen op sites die je van je werk afhouden. Maar let op: de tijd die je invoert, is de totaaltijd voor de sites die op je lijst geblokkeerde sites staan. Het wordt je heel lastig gemaakt om de tijd aan te passen (yup, I’ve tried, haha) en als je tijd om is, is-ie ook echt om. De enige manier om dan nog op Facebook te komen, is door de extensie weer te verwijderen of door de incognitomodus in Chrome te starten. Maar dat was nou juist niet de bedoeling!

Je kunt ook een challenge instellen die je moet uitvoeren voor je instellingen kunt veranderen en aangeven op welke dagen en tijdstippen StayFocusd je internetgedrag mag beperken (bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekend niet). Verder kun je met de nuclear option bepaalde websites (of zelfs het hele internet) voor een bepaalde tijd blokkeren.

 
De challenge die je moet oplossen voordat je je instellingen kunt veranderen

De challenge die je moet oplossen voordat je je instellingen kunt veranderen

 

2. Limitless

Gaat het je te ver om bepaalde sites te blokkeren, maar wil je wel meer inzicht hebben in waar je tijd naartoe gaat? Dan is de Chrome-extensie Limitless echt iets voor jou. Met Limitless kun je precies zien hoeveel tijd je doorbrengt op bepaalde websites. Zo word je je bewuster van je internetgedrag en kun je het aanpassen als dat nodig is. Elke keer als je een nieuwe tab opent, krijg je een productiviteitstip tegen een mooie achtergrond. Ik word er altijd helemaal zen van!

 
Screenshot Limitless

Screenshot Limitless

 

erder kun je doelen instellen (waaraan je herinnerd wordt als je een tab opent) en snel een notitie maken of een mailtje versturen.

3. Inbox When Ready

E-mail kan net zo’n tijdvreter zijn als social media. Want je hebt nog niet op ‘send’ gedrukt of er is alweer een nieuw mailtje binnengekomen. En als je net zo in elkaar steekt als ik, dan wil je dat mailtje ook meteen beantwoorden. Terwijl je alleen maar naar je mailbox kwam omdat je op zoek was naar een bepaald mailtje. Herkenbaar?

Inbox When Ready is een extensie voor Chrome (ja sorry, alweer, maar ik ben dol op Chrome) die je Gmail-inbox verbergt totdat je op ‘Toon Postvak IN’ klikt. Zoals je hieronder kunt zien, heb ik 16 keer op ‘Toon Postvak IN’ geklikt (oeps) en was-ie in totaal 41 minuten zichtbaar.

Dankzij Inbox When Ready kun je rustig werken in je mailbox zonder dat je steeds afgeleid wordt door binnenkomende mailtjes. Moet je vervolgens niet alsnog 16 keer op een dag op ‘Toon Postvak IN’ klikken natuurlijk ;-)

 
Screenshot Inbox When Ready

Screenshot Inbox When Ready

 

4. Toggl

Toggl is eigenlijk een tool waarmee je kunt bijhouden hoeveel tijd je besteedt aan bepaalde taken, maar het helpt mij ook als productiviteitstool. Want zodra ik Toggl aanzet, ben ik gefocust op de taak waar ik mee bezig ben. Natuurlijk kun je je uren ook in Excel bijhouden, maar mijn ervaring is dat dat toch minder precies is dan Toggl. Zolang je niet vergeet Toggl aan te zetten (gelukkig krijg je een reminder als je dat niet doet) en op pauze zet als je even weg bent van je werkplek, krijg je een heel betrouwbaar beeld van hoe lang je aan een bepaalde taak hebt gewerkt.

Screenshot Toggl

Screenshot Toggl

Ook heel handig is dat je Toggl kunt integreren met andere tools. Zelf werk ik veel met Google Docs en ik kan vanuit het bestand waarin ik werk Toggl activeren:

 
Screenshot integratie Toggl Google Docs

Screenshot integratie Toggl Google Docs