4 tools die je helpen gefocust te blijven

vrouw-met-zwembril

Na het ontbijt even gauw je social media checken voordat je aan de slag gaat. Maar voor je het weet ben je een uur verder en heb je nog niks nuttigs gedaan. Herkenbaar? Hieronder vind je 4 tools die je helpen om gefocust te blijven.

1. StayFocusd

Met de Chrome-extensie StayFocusd kun je instellen hoeveel tijd je per dag mag doorbrengen op sites die je van je werk afhouden. Maar let op: de tijd die je invoert, is de totaaltijd voor de sites die op je lijst geblokkeerde sites staan. Het wordt je heel lastig gemaakt om de tijd aan te passen (yup, I’ve tried, haha) en als je tijd om is, is-ie ook echt om. De enige manier om dan nog op Facebook te komen, is door de extensie weer te verwijderen of door de incognitomodus in Chrome te starten. Maar dat was nou juist niet de bedoeling!

Je kunt ook een challenge instellen die je moet uitvoeren voor je instellingen kunt veranderen en aangeven op welke dagen en tijdstippen StayFocusd je internetgedrag mag beperken (bijvoorbeeld ‘s avonds en in het weekend niet). Verder kun je met de nuclear option bepaalde websites (of zelfs het hele internet) voor een bepaalde tijd blokkeren.

 
De challenge die je moet oplossen voordat je je instellingen kunt veranderen

De challenge die je moet oplossen voordat je je instellingen kunt veranderen

 

2. Freedom

Heb je grover geschut nodig dan StayFocusd? Dan is Freedom de tool die je nodig hebt. Met Freedom kun je gedurende een vooraf gekozen tijdsbestek specifieke websites, apps en zelfs het hele internet blokkeren. Freedom kan synchroniseren tussen verschillende apparaten, dus stiekem valsspelen door een ander apparaat te pakken, zit er niet in. Wat Freedom zo effectief maakt, is dat je echt veel moeite moet doen als je toch een verboden website wilt bezoeken. Zo kun je in de instellingen aangeven dat je Freedom niet kunt uitzetten tijdens een sessie. Je kunt jezelf zelfs de toegang tot de task manager ontzeggen, zodat je ook met de toetscombinatie ctrl + alt + del niet ontkomt aan je werk ;-) Ik gebruik Freedom als ik me écht moet focussen en het werkt supergoed in combinatie met de pomodorotechniek.

Freedom is een betaalde tool. Een gratis alternatief is Cold Turkey.

 
In Freedom kun je kiezen of je specifieke websites of apps of het hele internet wilt blokkeren

In Freedom kun je kiezen of je specifieke websites of apps of het hele internet wilt blokkeren

 

3. Inbox When Ready

E-mail kan net zo’n tijdvreter zijn als social media. Want je hebt nog niet op ‘send’ gedrukt of er is alweer een nieuw mailtje binnengekomen. En als je net zo in elkaar steekt als ik, dan wil je dat mailtje ook meteen beantwoorden. Terwijl je alleen maar naar je mailbox kwam omdat je op zoek was naar een bepaald mailtje. Herkenbaar?

Inbox When Ready is een extensie voor Chrome (ja sorry, alweer, maar ik ben dol op Chrome) die je Gmail-inbox verbergt totdat je op ‘Toon Postvak IN’ klikt. Zoals je hieronder kunt zien, heb ik 1 keer op ‘Toon Postvak IN’ geklikt (oeps) en was-ie in totaal 4 minuten zichtbaar.

Dankzij Inbox When Ready kun je rustig werken in je mailbox zonder dat je steeds afgeleid wordt door binnenkomende mailtjes.

 
Met Inbox When Ready wordt je inbox pas zichtbaar op het moment dat jij op ‘Toon Postvak IN’ klikt

Met Inbox When Ready wordt je inbox pas zichtbaar op het moment dat jij op ‘Toon Postvak IN’ klikt

 

4. Toggl

Toggl is eigenlijk een tool waarmee je kunt bijhouden hoeveel tijd je besteedt aan bepaalde taken, maar het helpt mij ook als productiviteitstool. Want zodra ik Toggl aanzet, ben ik gefocust op de taak waar ik mee bezig ben. Natuurlijk kun je je uren ook in Excel bijhouden, maar mijn ervaring is dat dat toch minder precies is dan Toggl. Zolang je niet vergeet Toggl aan te zetten (gelukkig krijg je een reminder als je dat niet doet) en op pauze zet als je even weg bent van je werkplek, krijg je een heel betrouwbaar beeld van hoe lang je aan een bepaalde taak hebt gewerkt.

 
Toggl button.png
 

Ook heel handig is dat je Toggl kunt integreren met andere tools. Zelf werk ik veel met Google Docs en ik kan vanuit het bestand waarin ik werk Toggl activeren:

 
Toggl-2.png