Over hardloopsmoesjes en bloggen (+ 3 simpele tips om van je blogstress af te komen)

 
Vrouw+hardlopen.png

“Genoeg aangeklooid, morgen ga je weer hardlopen”, zei ik streng tegen mezelf.

Het werd ook hoog tijd, want ik had al 2 maanden niet meer echt gelopen.

Ik zette de wekker om 5.30 uur, ik legde mijn kleren klaar naast mijn bed en ik zorgde dat ik op tijd op 1 oor lag. Kortom, ik had alle voorwaarden gecreëerd voor een zo soepel mogelijke overgang van bed naar hardloopoutfit.

Dacht ik.

Want ik had mijn ogen de volgende ochtend nog niet geopend of mijn innerlijke saboteur liet alweer van zich horen:

“Ik ben te moe om er nu al uit te gaan.”
“Ik blijf nog even een halfuurtje liggen.”
“Ach, er kan nóg wel een halfuurtje bij.”
“Het is nu al te warm om te gaan hardlopen.”
“Eigenlijk heb ik meer zin om meteen aan het werk te gaan.”
*voeg hier een slappe smoes naar keuze toe*

Het werd 5.45 uur, het werd 6.00 uur, het werd 6.15 uur… en al die tijd lag ik dat gesprek te voeren met mezelf.

Ineens werd me iets duidelijk: als ik nu niet ga, voer ik dit gesprek morgen weer. En overmorgen. En de dag daarna.

En ik bedacht me ook dat ik deze interne discussies helemaal niet voerde toen ik nog regelmatig hardliep. Toen had ik er geen moeite mee om in de winter om 6 uur op te staan om bij een gevoelstemperatuur van -10 te gaan hardlopen.

So what happened?

Ik was weer eens vergeten hoe het ontzettend belangrijk routines zijn.

Stel je voor dat je elke ochtend (én avond) een halfuur met jezelf zou staan bakkeleien of je wel of niet je tanden zult gaan poetsen. Dat doe je niet, want tandenpoetsen is een gewoonte voor je geworden. Je denkt er niet over na.

Hoe anders is dat vaak met bloggen. Bloggen is niet je corebusiness, dus het moet tussen de bedrijven door. De ene keer op een doordeweekse avond, de andere keer op een zondagmiddag en weer een andere keer ‘s nachts (!).

Zou het niet fantastisch zijn als bloggen net zo’n gewoonte voor je zou worden als tandenpoetsen? Iets wat je gewoon doet en blijft doen, zonder erover na te denken?

Probeer je eens voor te stellen hoeveel ruimte, focus en rust dat wel niet zou geven in je hoofd. Nooit meer blogstress, nooit meer nachtwerk, nooit meer een vervelend gevoel omdat je je blogpost wéér uitgesteld hebt.

Klinkt goed, toch? In deze blogpost geef ik je 3 tips om dat doel te bereiken (en ja, deze pas ik wél zelf toe ;-))

Zo creëer je een blogroutine

  • Blog op een vaste dag

Heb jij geen vaste dag in de week waarop je werkt aan je bedrijf en doe je dit een beetje tussendoor? Dan heb je vast wel gemerkt dat klanten altijd voorrang krijgen. Klanten = geld, tenslotte, en werken aan je bedrijf levert niet direct harde doekoes op. Met als gevolg dat je de hele tijd een beetje in hetzelfde kringetje blijft ronddraaien.

Door op een vaste dag per week aan je bedrijf te werken, kun je aan die vicieuze cirkel ontsnappen.

Zelf werk ik op vrijdag aan mijn bedrijf. Dan schrijf ik de conceptversie van mijn blog, maak ik berichten voor mijn social-mediakanalen, update ik mijn website en werk ik aan mijn langetermijnplannen. Alles op mijn to do list wat met mijn eigen bedrijf te maken heeft, plan ik in voor de vrijdag.

Zo weet ik zeker dat ik elke week ruimte heb voor de dingen die ik wil/moet doen om mijn bedrijf te laten groeien en dat geeft enorm veel rust.

Tip: noteer deze dag in je agenda en behandel ‘m als een afspraak met een belangrijke klant. Die zeg je ook niet af, dus dat doe je met deze afspraak ook niet.

  • Smeer het schrijven van je blogpost uit over meerdere dagen

Is het voor jou niet mogelijk om je blogpost op een vaste dag te schrijven? Smeer ‘m dan uit over meerdere dagen. Werk bijvoorbeeld het eerste (half)uur van je dag aan je blogpost. Sta desnoods een uurtje eerder op, dan kun je ook nog eens in alle rust werken.

Bijkomend voordeel: omdat je moet stoppen op het moment dat je er net lekker in zit, pak je de draad de volgende dag gemakkelijker op. Grote schrijvers als Ernest Hemingway werkten ook op deze manier.

Maar ook als je wel een vaste dag hebt voor je concentcreatie, is het slim om je blogpost over meerdere dagen uit te smeren. Waarom?

  • Je kijkt een dag, of een paar dagen, later met een frisse blik naar je blogpost en ziet dan beter wat nog niet lekker loopt.

  • Je voelt niet de druk om er in 1 keer een perfecte blogpost uit te persen. Heb je je dag niet? Morgen weer een kans.

  • Je kunt je blogpost laten rijpen in je hoofd. Misschien krijg je 2 dagen later een idee voor een goede aanvulling of een briljante headline.

  • Creëer de optimale blogomgeving

Waarom werkt het zo goed om je hardloopkleren alvast klaar te leggen als je je hebt voorgenomen te gaan hardlopen? Omdat je de weerstand die je moet overwinnen dan zo klein mogelijk maakt.

Stel dat je in de winter in je koude slaapkamer op zoek moet naar je kleren. En dan kun je ook nog eens het licht niet aandoen, omdat je partner dan wakker wordt.

Dan denk je algauw: laat maar, vanavond leg ik mijn spullen klaar en dan ga ik morgenochtend.

Zo werkt het ook met bloggen.

Daarom is het belangrijk om voordat je gaat bloggen de optimale blogomgeving te creëren.

Leg de avond van tevoren dus alles klaar wat je nodig hebt en zorg dat je nergens naar hoeft te zoeken.

Staat je laptop op z’n plek? Heb je papier en pennen neergelegd om notities te kunnen maken? Liggen eventuele naslagwerken die je nodig hebt al op je bureau? Staat je favoriete playlist al klaar, die je helpt om lekker in the groove te komen? 

Bonustip: merk je dat je, ondanks de optimale blogomgeving, snel afgeleid bent? Probeer dan eens of de pomodorotechniek iets voor je is. Je werkt dan in blokken van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten pauze. Na elke 4e pomodoro heb je 25 minuten pauze.

Door de afwisseling van hyperfocus en rust blijf je langer scherp. Je kunt een kookwekker of een extensie voor Chrome gebruiken.

Veel ondernemers vinden het lastig om regelmatig te bloggen. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn.

Systemen en routines maken alles in het leven een stuk gemakkelijker.

Dus:

  • Kies een vaste dag waarop je blogt

  • Smeer het bloggen uit over meerdere dagen

  • Zorg voor een optimale blogomgeving

Door de bovenstaande tips toe te passen blog je efficiënter en wordt bloggen een stuk leuker. Bovendien word je er snel beter in en ga je ineens overal blogonderwerpen zien.

Dat zijn nogal wat voordelen van een simpele blogroutine, nietwaar? :-)

PS: mocht je je afvragen of ik nog ben gaan hardlopen: yep, I did :-)