Google Alerts instellen doe je zo

google-alerts-instellen

Ben jij benieuwd wat er over jouw onderneming geschreven wordt op internet? Of wil je op de hoogte blijven van bepaalde onderwerpen? Dan kun je natuurlijk eens in de zoveel tijd een zoekopdracht invoeren in Google. Maar wist je dat je Google ook het zoekwerk voor jou kunt laten doen? Dan krijg je elke keer als jouw zoekwoord opduikt een mailtje van Google. Superhandig! In deze blog leg ik in 5 stappen uit hoe je zelf Google Alerts aanmaakt.

Je eigen Google Alerts instellen

Stap 1: Google-account aanmaken

Om Google Alerts te kunnen instellen, heb je een Google-account nodig. Heb je dat nog niet? Maak er dan eerst eentje aan.

Stap 2: Zoekopdrachten bepalen

Vervolgens log je in via https://www.google.nl/alerts en dan zie je een scherm dat vergelijkbaar is met het onderstaande:

Blog Google alerts.PNG

Google geeft al een suggestie, maar ik ga eerst instellen dat ik meldingen wil krijgen voor “Regel Renske”. Ik typ dus in:

Regel Renske.PNG

Zie je dat ik “Regel Renske” tussen aanhalingstekens plaats? Dat is omdat ik alleen de resultaten wil krijgen die exact overeenkomen met die woordcombinatie.

Stap 3: Opties voor meldingen kiezen

Vervolgens kan ik direct klikken op ‘melding maken’, maar ook op ‘opties weergeven’. In dit laatste scherm kan ik mijn voorkeuren aanpassen. Bijvoorbeeld hoe vaak ik een e-mail wil ontvangen en in welke taal ik wil dat Google voor me zoekt. In de meeste gevallen volstaan de standaardopties.

Knipsel2.PNG

Stap 4: Resultaten finetunen

Ook vind ik het wel handig om een mailtje te krijgen als mijn naam wordt genoemd op internet. 'Helaas' is er nog een Renske Holwerda en dus krijg ik ook de resultaten die over haar gaan:

5.PNG

Gelukkig kan ik deze er (zo veel mogelijk) uit filteren. Zo weet ik dat deze andere Renske bij RTL werkt en twittert onder de naam @RenskeRH. Ik kan mijn melding aanpassen door RTL en RenskeRH in mijn zoekopdracht op te nemen en er een - voor te zetten. Dit betekent dat ik geen resultaten over Renske Holwerda wil ontvangen met die woorden erin.

Renske Holwerda.PNG

Meteen veranderen de voorbeelden van meldingen en zie ik bijna alleen nog maar resultaten die over mij gaan. Naast - kun je bijvoorbeeld ook OR of AND gebruiken om je resultaten te finetunen. Je ziet direct wat er gebeurt, dus mijn tip is om er gewoon even mee te spelen.

Stap 4: Tijdstip en manier van ontvangen instellen

Tot slot kun je door op het tandwieltje naast 'Mijn meldingen' te klikken aangeven op welk tijdstip je je alerts wilt ontvangen en of je alle zoekresultaten in 1 mail wilt ontvangen.

3.PNG

Veel succes met het instellen van je eigen Google Alerts! Hopelijk heb ik je met deze blog op weg kunnen helpen.

Klopt er inhoudelijk iets niet of heb je een taal- of spelfout ontdekt? Stuur me dan een berichtje. Ik ben je dankbaar!