Hoe ik dankzij een TED Talk de spannendste beslissing van mijn leven nam

9.png

De kogel is door de kerk. Ik heb mijn baan opgezegd. Per 1 maart ben ik volledig zelfstandig ondernemer. De zenuwen gieren door mijn lijf terwijl ik dit schrijf, maar vanaf het moment dat ik de beslissing had genomen, wist ik: er is geen weg meer terug. Ik wíl niet meer terug. En hoewel het al een tijdje borrelde in mijn hoofd, heb ik de uiteindelijke beslissing sneller genomen dan ik verwacht had. Wat me uiteindelijk het laatste zetje heeft gegeven? De TED talk ‘Why you should define your fears instead of your goals’ van Tim Ferriss.

Fear-setting

Deze TED Talk gaat over ‘fear-setting’. Dit houdt in dat je eens in de zoveel tijd (liefst eens per maand, maar in ieder geval eens per kwartaal) in detail opschrijft:

  • waar je bang voor bent, dus wat je tegenhoudt om te doen wat je weet dat je moet doen

  • wat je kunt doen om te voorkomen dat datgene waar je bang voor bent gebeurt

  • wat je kunt doen om de situatie te repareren als het worst-case scenario zich voordoet

  • wat het je in emotioneel, financieel etc. opzicht kan opleveren als je het tóch doet

  • wat het je in emotioneel, financieel etc. opzicht kost als je het níet doet

Vaak staren we ons blind op wat er allemaal fout kan gaan en worden we verlamd door de gedachte aan het worst-case scenario. We maken onszelf wijs dat het wel goed is zo en laten alles bij het oude. In werkelijkheid laten we onze angst de regie nemen over ons. 

“What we fear doing most is usually what we most need to do.” - Tim Ferriss

Mijn grootste angst

Ook ik heb me jarenlang laten regeren door angst. Een angst die jij als zelfstandig ondernemer waarschijnlijk heel goed herkent. Zeker als je ook in loondienst bent geweest en een vast contract hebt gehad: 

Wat als ik niet voldoende inkomsten binnenhaal om mijn rekeningen te kunnen betalen?

Die angst weerhield me er jarenlang van stappen te zetten. Stiekem wilde ik wel weer een andere baan, maar ik solliciteerde zelden serieus. Als de keus op mij zou vallen, zou ik immers de lastige beslissing moeten nemen om mijn vaste contract op te geven. En dat durfde ik niet, want wat als ik na een halfjaar weer op straat zou staan? Voor mezelf beginnen was al helemaal geen optie. Veel te onzeker!

En dus bleef ik lekker veilig zitten waar ik zat. Ik hield mezelf voor dat ik blij mocht zijn dat ik een baan had, genoeg verdiende om m’n rekeningen te kunnen betalen en leuke dingen te kunnen doen en dat ik elke dag mocht doen waar ik goed in was. En toch bleef er iets knagen...

Waar ben ik nu eigenlijk zo bang voor?

Terwijl ik naar de TED Talk keek, dacht ik: waar ben ik nu eigenlijk zo bang voor? Ik heb geen partner, geen kinderen voor wie ik de verantwoordelijkheid heb, geen koophuis… ik ben zo vrij als een vogeltje en er is geen beter moment om te doen wat ik wil doen dan nu. De basis van mijn bedrijf staat, ik heb mijn eerste blije klanten en er is geen enkele reden om aan te nemen dat mijn worst-case scenario zich zal voordoen. En als dat zich wel voordoet, dan bedenk ik ook daar wel weer een oplossing voor.

Toen ik de volgende ochtend wakker werd, wist ik wat me te doen stond. Op mijn eerste werkdag na de kerstvakantie zou ik mijn baan opzeggen. Enerzijds voelde het als een drastisch besluit (het is immers letterlijk in 1 nacht genomen), anderzijds voelde ik meteen dat het het juiste besluit was. Ik voelde rust en opwinding tegelijk. Ik voelde me bevrijd.

We suffer more often in imagination than in reality.
— Seneca
Renske HolwerdaComment