Remember The Milk: tips & tricks

flessen-melk

Deze blog is op 19 april 2018 geüpdatet. Inmiddels gebruik ik Asana als zakelijke projectmanagementtool. Remember The Milk gebruik ik alleen nog privé.

Het eerste wat ik zie als ik mijn browser opstart ‘s morgens? De dagplanning die ik in Remember The Milk (RTM) heb ingevoerd. RTM heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een onmisbare app voor mij en in deze blog deel ik graag mijn tips en tricks met je, zodat ook jij het maximale uit deze fantastische tool kunt halen. Doe er je voordeel mee ;-) Oh ja, ik gebruik de onbetaalde versie. Die is in de meeste gevallen meer dan voldoende!

Gebruik tags in plaats van lists

Ik heb verschillende tags: #privé, #zakelijk en eentje voor elke klant. Elke taak die ik aanmaak, krijgt een van deze tags en in elke overzichtsweergave (Vandaag, Morgen, Deze week) kan ik in 1 oogopslag zien welke taken privé, voor mijn eigen business of voor klanten zijn. Dit is dé reden om tags aan te maken in plaats van lists. Met lists kun je dit namelijk niet zien.

Gebruik shortcuts

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n shortcutsmens ben. Maar die van RTM vind ik fantastisch. Shortcuts die ik veel gebruik zijn:

 • ^ voor de einddatum (in de praktijk meestal de datum waarop ik aan een bepaalde taak wil werken)

 • ! als iets echt heel belangrijk is (ik maak alleen onderscheid tussen ‘hoge prioriteit’ en ‘geen prioriteit’)

 • # om de tag die erbij hoort te selecteren

 • * om aan te geven of iets een terugkerende taak is en zo ja, hoe vaak dan (dagelijks, wekelijks, eens in de 2 weken, jaarlijks... RTM heeft ontzettend veel mogelijkheden om dit helemaal aan je eigen wensen aan te passen)

 • = schatting van hoeveel tijd iets kost. Als je dat netjes aangeeft bij elke taak, kun je snel zien of je nog ruimte hebt in je planning. Echt doen hoor, je gaat er veel bewuster van plannen en het geeft je veel rust en overzicht. Een hele waslijst met to do’s kan je het gevoel geven dat je er een hele middag aan kwijt bent. Terwijl het in de praktijk best zo kan zijn dat je in een halfuurtje al klaar bent.

Zet werkwoorden aan het begin

In eerste instantie weigerde ik het werkwoord vooraan te zetten. Het taalpuristje in mij kon de kromme zinnen die dan onvermijdelijk zullen ontstaan niet verwerken. Maar inmiddels ben ik om. Écht, mijn takenlijst is zó veel overzichtelijker geworden! Elke keer als ik iemand moet mailen, zet ik erin 'Mailen X' en zo staan alle taken die met mailen te maken hebben, handig bij elkaar op een rijtje. Zo kan ik ik mijn mails in een batch afwerken. Idem voor betalen, schrijven, redigeren en andere veelvoorkomende taken.

Zet harde deadlines in de taken

Is er een harde deadline? Dan zet ik die tussen haakjes achter de taak. Bijv. (Deadline 14/02). Zo kan ik gerust husselen met taken zonder dat ik de deadline uit het oog verlies.

Stel ‘Vandaag’ in als opstartscherm in Chrome

Wil jij net als ik graag eerst je taken voor Vandaag zien als je Chrome opstart? 
Dat doe je zo:

 • Ga naar www.rememberthemilk.com

 • Klik rechtsboven op het tandwieltje

 • Klik op Algemeen

 • Kies voor opstartscherm ‘Vandaag’ (en bekijk ook meteen even de andere handige opties waaruit je kunt kiezen. Ik gebruik de standaardvelden: te voltooien voor, herhalingen, schatting en tags)

 • Wijzigingen opslaan

(NB: in de app werkt het ongeveer hetzelfde, hier kun je bovenstaande opties onder Algemeen en Taken vinden in het instellingenmenu)

Vervolgens ga je naar Chrome:

 • Klik op de 3 bolletjes rechts bovenin

 • Ga naar Instellingen

 • Ga naar Bij opstarten (onderaan)

 • Vink ‘Een specifieke pagina of reeks pagina’s openen’

 • Vul in: https://www.rememberthemilk.com/app/ (evt. met #today erachter, maar dat hoeft niet per se)

En voilà, elke keer als je Chrome opstart, kom je direct in je RTM-takenlijst voor vandaag terecht :-) Goed om te weten: alles wat je in de browser aanpast, geldt ook voor de app en andersom. Dus ook als je de app opstart, krijg je je taken voor vandaag te zien.

Ben jij er na het lezen van deze blog helemaal klaar voor om zelf met RTM aan de slag te gaan? Veel succes! Bij vragen weet je me te vinden ;-)