Wat je echt moet weten voor je om hulp vraagt bij je SEO

Deze blogpost verscheen eerder op Regelhelden.

 
Hulp vragen SEO.png

Het is alweer een tijdje geleden dat je een website hebt laten bouwen voor je onderneming. Het heeft je een rib uit je lijf gekost, maar het resultaat mag er zijn. Je site straalt hélemaal uit wie jij bent.

Maar nu je een tijdje bezig bent, merk je dat er 1 probleem is: jij, je moeder en de kat van de buurvrouw zijn de enige bezoekers. Uh-oh.

Van een vriendin heb je gehoord dat dit waarschijnlijk komt doordat je SEO niet op orde is. Hoe dat precies zit kan zij je ook niet uitleggen, maar het heeft in ieder geval iets te maken met het optimaliseren van je website voor Google.

Oké, je moet dus iets met SEO. Je googelt wat, maar het wordt je al snel duidelijk dat SEO een heus vakgebied is waar je je echt goed in moet verdiepen. Daar heb je geen tijd voor. Of geen zin in. Of allebei.

Dus plaats je een oproepje in een Facebookgroep voor zzp’ers met de vraag of iemand je kan helpen.

Maar vragen om hulp bij je SEO is net zoiets als vragen wat het beste boekhoudprogramma is.

Iedereen noemt zijn eigen boekhoudprogramma, terwijl deze vraag afhankelijk is van wat jij als gebruiker nodig hebt en aan wie je het vraagt. Mensen reageren vanuit hun eigen referentiekader.

Voor SEO geldt iets vergelijkbaars. Veel ondernemers weten namelijk niet dat SEO bestaat uit drie verschillende pijlers en dat er maar weinig SEO-specialisten zijn die ze alle drie goed beheersen. Bovendien zeggen die zelfverklaarde SEO-specialisten dit er nooit bij als ze reageren op een oproep.

Welke pijlers zijn dat dan? Blij dat je het vraagt. Komen ze!

De 3 pijlers van SEO

16.png

Techniek

De eerste pijler van SEO is techniek. Er kunnen allerlei technische redenen zijn waardoor je website niet goed presteert in Google. Bijvoorbeeld:

  • Je afbeeldingen zijn te groot, waardoor je site traag laadt.

  • Je website is niet responsive, waardoor-ie niet goed te gebruiken is op mobiele apparaten. En dat is een probleem in deze tijd waarin mensen jouw website steeds vaker vanaf hun mobiel bezoeken.

  • Je hebt tekst in je afbeeldingen staan, waardoor Google niet kan ‘lezen’ waar jouw pagina over gaat.

Om deze en andere technische problemen op te lossen, heb je een SEO-specialist nodig die verstand heeft van de techniek. En nee, je kunt er niet van uitgaan dat je websitebouwer dat wel geregeld zal hebben. 

17.png

Content

De tweede pijler van SEO is content, oftewel de inhoud van je site. Om goed gevonden te worden in Google, is het belangrijk dat je in je teksten zoektermen opneemt die jouw potentiële klanten intypen als je op zoek zijn naar jouw product of dienst.

SEO-specialist en copywriter Roy Ishak geeft het voorbeeld van een klant van hem die stemmen inspreekt voor bedrijfsfilmpjes en zijn website had geoptimaliseerd voor het woord ‘stemmen’.

Als je googelt op ‘stemmen’ zie je meteen waarom dat een probleem is. Alle resultaten gaan over politiek. Mensen die een voice-over zoeken, zoeken helemaal niet op ‘stemmen’. Er meldden zich dus amper nieuwe klanten.

Maar toen de website geoptimaliseerd was voor ‘stemmenbureau’ en ‘voice over gezocht’ gingen de offerteaanvragen door het dak heen.

Voor hulp bij goede teksten die gevonden worden door zoekmachines, kun je het beste een SEO-copywriter in de arm nemen.

Op dit punt zie ik het vaak misgaan: technische SEO-specialisten staren zich blind op de techniek, terwijl veel SEO-copywriters daar juist geen kaas van gegeten hebben. En andersom.

Maar intussen heb jij als klant wel de illusie dat je website volledig SEO-proof zal zijn nadat je een van deze twee aan het werk hebt gezet.

18.png

Populariteit

Populariteit, ten slotte, is de derde pijler van SEO. Heb je bovenstaande componenten op orde, maar vallen de bezoekersaantallen toch nog tegen? Dan is het tijd om naar de populariteit van je website te kijken.

Google kijkt daarbij onder andere naar het aantal links naar jouw website (backlinks). Elke externe link is een stem op jouw site en hoe meer stemmen je hebt, hoe populairder je bent in de zoekmachines. Dit wordt ook wel linkbuilding genoemd.

Daarbij is het wel belangrijk dat je externe links binnenkrijgt van relevante en populaire websites. Gastbloggen is bijvoorbeeld een goede manier om meer relevante backlinks te krijgen. Of als je een artikel hebt geschreven dat ook voor een andere site interessant is, vraag dan of ze naar jouw artikel willen linken.

Bottom line: als je hulp aangeboden krijgt bij je SEO, vraag dan eerst eens bij welk aspect van SEO de ander je precies kan helpen: techniek, content of populariteit.